ကိုယ္ဟာ ကုလားေလးပါ။ ဒါေၾကာင့္ ငယ္ငယ္က ကုလားေလးမ်ားကို စတဲ့ “ကုလားေလး ဓားေသြး ပိုက္ဆံငါးျပားေပး“ ကို ျပန္ၾကားေယာင္ ေနမိတယ္။

နာမည္ေက်ာ္ စာေရးဆရာမ ခင္ခင္ထူးရဲ႕ အညာေလ၊ အညာစကားေျပာတဲ့ ဇာတ္ေကာင္ေတြပါတဲ့ ၀တၳဳေတြ ဖတ္ရတဲ့ အခါတုိင္း၊ ေဖ့စ္ဘုတ္မွာ သူငယ္ခ်င္းေတြ ေရးထားတဲ့ အညာေလပါေနတဲ့ ကြန္မန္႔ေတြ ဖတ္ရတဲ့အခါ၊ တခါ အညာဘက္က သူငယ္ခ်င္းေတြေရးတဲ့ ၀တၳဳေတြ၊ သူတို႔အေၾကာင္းေတြ ဖတ္ရတဲ့အခါတိုင္း သူတို႔လို ေရးတတ္ခ်င္လိုက္တာလို႔ စိတ္ထဲ ျဖစ္မိတယ္။

ခက္တာက ကိုယ္က အညာသားလည္း မဟုတ္၊ အညာလည္း ကာလၾကာရွည္ ေနဖူးသူ မဟုတ္။ အညာသူနဲ႔လည္း အေၾကာင္းမပါေလေတာ့ ဒီေလ ဒီအသုံး ဒီစကားလုံးေတြ ႀကိဳက္ပါေသာ္လည္း ပိုင္ပိုင္ႏိုင္ႏိုင္ မသုံးတတ္၊ မေရးတတ္။ ဒီေတာ့ သူမ်ားေရးတာ ဖတ္ရုံနဲ႔ ၀မ္းနည္းေနရုံ။ တျခားဘာမ်ား လုပ္လို႔ရပါ့မလဲ။

ဒါေပမဲ့ စာကလည္း မေရးရ မေနႏိုင္သူေလးမို႔ ရန္ကုန္သားျဖစ္တဲ့ ကိုယ့္အေၾကာင္း ကုိယ္ေရးတာပဲ ေကာင္းပါတယ္ေလ။ မဟုတ္လားဗ်ာ၊ ကိုယ္ဟာ ကုလားေလးပါ။

လန္ဒန္ေရာက္ၿပီး တစ္ႏွစ္အၾကာမွာေတာ့ ကုလားတန္းလို႔ ေခၚတဲ့ East Ham ဘက္ ေျပာင္းေနျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ခုေကာင္းတာက ကုလားစာ ေရာင္းတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ေတြ၊ အသားေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြ၊ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေရာင္းတဲ့ဆိုင္ေတြနဲ႔ နီးသြားပါတယ္။ ခ်က္စားတတ္သူဆိုရင္ေတာ့ ေစ်းေပါေပါနဲ႔ အသားေရာ တျခားလိုအပ္တဲ့ ဟင္းခ်က္စရာေတြေကာ ၀ယ္ၿပီး ခ်က္ရုံပါပဲ။

ခက္တာက လန္ဒန္ေရာက္ၿပီး တစ္ႏွစ္အတြင္း ၾကက္ဥႏွစ္လုံး တစ္ခါ ေၾကာ္ဖူးတာကလြဲလို႔ တစ္ခါမွ မခ်က္ျဖစ္ေတာ့ပါ။ ၾကက္ဥႏွစ္လုံး ေၾကာ္တာက အေရးမႀကီး ဘူး။ မီးဖိုကို ျပန္သန္႔ရွင္း ေပးရတာေရာ၊ ေၾကာ္တဲ့ ဒယ္ျပားနဲ႔ ထည့္စားတဲ့ ပန္းကန္၊ ခြက္ေတြ ေဆးရတာေရာ၊ အခ်ိန္ေပးရတာေရာ၊ လုပ္ေနရတာေရာ မတန္ဘူးကြာဆုိၿပီး မခ်က္ေတာ့ပါ။ ၀ယ္သာ စားပါတယ္။ ရုံးက မမေတြ ခ်က္လာတာကို ခပ္တည္တည္နဲ႔ ကပ္စားပါတယ္။

အဲဒီေတာ့ East Ham ေနျဖစ္ၿပီးေနာက္မွာ ကုလားဆိုင္ ေန႔တုိင္း သြားစားပါတယ္။ မနက္စားလိုက္၊ ေန႔လယ္ပိုင္း စားတဲ့အခါ စားလုိက္၊ ညစာ စားလိုက္ ေတာ္ေတာ္ အဆင္ေျပပါတယ္။ ဆိုင္ထဲ၀င္၊ မွာလိုက္ ေစာင့္လိုက္ စားလိုက္၊ လက္ေဆးၿပီး ျပန္ထြက္လာလုိက္…ေကာင္းမွေကာင္းပါပဲ။ မ်က္ႏွာတျပင္လုံး ထြက္လာတဲ့ ေခၽြးေတြကို တစ္ရႈးႏွစ္ထပ္ သုံးထပ္နဲ႔ သုတ္လုိက္…အားပါးပါး ဟန္က်ပါကလားကြယ္ရို႕။

တစ္ပတ္ ၁၀ ရက္ ေလာက္က်ေတာ့ ရိုးလာျပန္တယ္။ ဒီ ပူပူေလာင္ေလာင္ေတြကို မစားႏိုင္ျပန္ေတာ့ဘူး။ ဒါနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ေလး တစ္ခြက္မွာ…ခ်ာပါတီေလး ႏွစ္ခ်ပ္မွာ…အဲဒီႏွစ္ခု တြဲစား။ ခ်ာပါတီပူပူေလးနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ပူပူေလးဆုိေတာ့ ကိုယ္ကေတာ့ ႀကိဳက္မွႀကိဳက္ပါပဲ။

စားပြဲထိုးတဲ့ ခ်ာတိတ္ကေတာ့ ကိုယ္ မွာယူ စားေသာက္ပုံကို ၾကည့္ၿပီး ဘာ ဟင္းမွ မမွာဘူးလားတဲ့။ မမွာေတာ့ဘူးကြာလို႔ ျပန္ေျဖလိုက္တယ္။ ဟုတ္တယ္ေလ… သူကလည္း အလကားေကၽြးတာ မဟုတ္။ ကိုယ္ကလည္း အၿမဲ ဒီကုလားခ်က္တဲ့ ဟင္းေတြ မစားႏိုင္ဆိုေတာ့ ကိုယ္ဟာကိုယ္ အဆင္ေျပ ၿပီးတာပဲ မဟုတ္လားဗ်ာ။

လက္ဖက္ရည္နဲ႔ ခ်ာပါတီစားတာကို အေမ့ဆီက သင္ယူခဲ့တာပါ။ အေမက အဲဒီလိုစားတာ သိပ္ႀကိဳက္တယ္။ ကိုယ္လည္း အေမစားလို႔ လုိက္စားတာ ႀကိဳက္သြားတယ္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕လယ္ မဂိုလမ္းထိပ္ (အေနာ္ရထာလမ္းနဲ႔ ေရႊဘုံသာလမ္းေထာင့္ ပလက္ေဖာင္းေပၚ) မွာ ညေနပိုင္း ၀ယ္ရင္ အရင္တစ္ႏွစ္ အထိေတာ့ ခ်ာပါတီ တစ္ခ်ပ္ကို ၁၀၀ က်ပ္ ေပးရတယ္၊ အခုေတာ့ မရေလာက္ေတာ့ဘူးထင္တယ္။ ကုန္ေစ်းႏႈန္းေတြက အၿမဲတက္ေနတယ္ မဟုတ္လား။

ရန္ကုန္အိမ္မွာေတာ့ ကိုယ္နားလည္တာက ခ်ာပါတီ မဟုတ္ဘူး၊ ရြတ္တီး (ရိုတီ) လို႔ ေခၚတယ္။ ရြတ္တီးကို ေထာပတ္မ်ားမ်ားနဲ႔ ဒယ္ျပားေပၚ အိုးကင္းပူ ထပ္တိုက္လိုက္မွ ခ်ာပါတီ ျဖစ္သြားတာ…။ ဒီမွာေတာ့ အဲဒီရြတ္တီးဟာ ခ်ာပါတီပါပဲ။

ဒါနဲ႔ ကိုယ္က စားပြဲထိုးကို ေမးၾကည့္တယ္။ ရြတ္တီးနဲ႔ ခ်ာပါတီ ဘာကြာသလဲဆိုေတာ့…သူက ရြတ္တီးဆိုတာက အိႏၵိယမွာ လုပ္တာကြ၊ မီးေသြးမီးဖိုေပၚက ဒယ္ျပားေပၚမွာ မုန္႔သား(ဂ်ဳံျပား) ခပ္ထူထူကို ဖုတ္တာလို႔ ေျပာပါတယ္။ ကိုယ္က ရြတ္တီးကို ပိုႀကိဳက္တယ္၊ မုန္႔သားထူေတာ့ ၀ တာေပါ့။ အခု ခ်ာပါတီဆိုတာက ပါးပါးေလးေတြ။ အဲဒီလုိဗ်။

လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ ၇၅ ျပား၊ ခ်ာပါတီ တစ္ခ်ပ္က ျပား ၇၀၊ ပဲဟင္းတစ္ခြက္က ၂ က်ပ္ တစ္မတ္ (၂၅ ျပား)၊ ဆိတ္သားဟင္း တစ္ခြက္က ၄ က်ပ္၊ ၾကက္သားဟင္း တစ္ခြက္က သုံးက်ပ္ခြဲ၊ ထမင္းအုပ္တစ္အိုး (တစ္ေယာက္စာ) က ၁ က်ပ္ ၄၅ ျပား…ႀကိဳက္တာ စားပါေလ့။

ေနာက္ အီဒဲလ္ လို႔ ေခၚတာရွိေသးတယ္။ ပဲဟင္းခြက္ထဲကို ဆန္နဲ႔လုပ္တဲ့ မုန္႔လုံးအျဖဴေလး ၁၂ လုံးထည့္ထားတာကို ၂ က်ပ္ခြဲနဲ႔ စားလို႔ရတယ္။ တုိရွည္အလြတ္ စားမလား၊ ၾကက္ဥနဲ႔လား စားလို႔ရေသးတယ္။

ပထမရက္ေတြမွာ ေလာဘကလည္းႀကီးေတာ့ တစ္ခါစားရင္ ႏွစ္မ်ဳိး သုံးမ်ဳိး မွာစားပစ္တယ္။ မွာၿပီးေတာ့မွေတာ့ ႏွေမ်ာၿပီးစားရတယ္။ ဗိုက္ကားေအာင္ စားၿပီးေတာ့ မနည္းအိမ္ေရာက္ေအာင္ ျပန္ခဲ့ရတယ္။ ဗိုက္ကားေအာင္ စားၿပီးရင္ ကိုယ့္မွာ ၂ နာရီေလာက္ေတာ့ ေတာင့္ေတာင့္ႀကီး ျဖစ္ေနတတ္တယ္။

ေဘး၀ိုင္းက လူေတြ (ကုလားေတြ) မွာစားတာေတြကိုလည္း ႀကိဳက္ရင္ လက္ညိွဳးထုိး၊ နာမည္ေမးၿပီး ထပ္မွာစားတယ္။ ေနာက္ေတာ့မွ ငါ စားႏိုင္သေလာက္ပဲ စားတာ ေကာင္းပါတယ္ဆိုၿပီး ျပန္ဆင္ျခင္ရတယ္။

လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ ၇၅ ျပား (စတာလင္ တစ္ေပါင္မွာ ပန္႔စ္/ပဲနိ ၁၀၀ ရွိတယ္၊ ဒီမွာ ျမန္မာေတြက်ေတာ့ ကိုယ့္ခ်င္းစကားေျပာရင္ ေပါင္ေတြ ပန္႔စ္ေတြ လုပ္မေနေတာ့ပါဘူး။ ယူနစ္ခ်င္းတူေနတဲ့ က်ပ္နဲ႔ ျပားပဲ သုံးလိုက္ၾကတယ္) ဆိုေတာ့ ငယ္ငယ္က အေမ့အတြက္ ဆိုင္မွာ ခ်ဳိင့္(ဂ်ိဳင့္)ဆြဲ (ပါဆယ္လို႔လည္း ေခၚတယ္) လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ တရုတ္ဆိုင္မွာ သြား၀ယ္ရင္ တစ္က်ပ္ ေပးရတာကို အမွတ္ရတယ္။

လက္ဖက္ရည္ ခ်ဳိင့္ဆြဲက တစ္က်ပ္၊ နံျပား တစ္ခ်ပ္က ငါးမူး (ျပား ၅၀) ေနာက္ေတာ့ တရုတ္က ျပား ၆၀ တက္ယူတယ္ (မကိုက္လို႔ ဆိုလားပဲ)။ အဲဒါေတြက ပုံျပင္ မဟုတ္ပါဘူး။ ကုိယ္ ေလးငါးတန္း ၁၉၈၅ ခုႏွစ္၀န္းက်င္က ေစ်းႏႈန္းေတြကို ေျပာျပတာပါ။

ဒီေတာ့ ေစာန ေျပာတဲ့ တစ္ေယာက္စာ ထမင္းအုပ္က တစ္က်ပ္ ၄၅ ျပား ဆိုေတာ့ ငယ္ငယ္က သမ၀ါယမဆိုင္မွာ ဆန္သြားထုတ္ရင္ (အမွန္ေတာ့ ကိုယ္ရရမယ့္ ကိုယ့္ကိုယ္တာကို သြား၀ယ္တာပါ၊ ပိုက္ဆံလည္း ေပးရတာပဲ၊ ဒါေပမဲ့ ထုတ္တယ္လို႔ပဲ ေခၚခဲ့ရတယ္) ဧည့္မထဆန္ ၂၅ မွတ္ (အက်ဳိးအေၾက ပါ၀င္မႈႏႈန္း ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေပါ့ေလ) က တစ္ျပည္မွ ၂ က်ပ္ ေပးရတယ္။

မိသားစု ၅ ေယာက္ (အေမ့အေမ အဖြားနဲ႔ပါဆို ၆ ေယာက္) ရွိတဲ့ ကိုယ္တို႔ အိမ္ေထာင္စုအတြက္ မနက္ ဆန္ ႏို႔ဆီဘူး ေလးလုံး၊ ညေန ႏွစ္လုံး ဆိုရင္ ေကာင္းေကာင္း ေလာက္တယ္။ အ၀စားပဲ။ ဆိုေတာ့ တစ္ပတ္မွ တစ္ခါ သမ၀ါယမဆိုင္မွာ ဆန္ ငါးျပည္ သြားထုတ္တယ္။

အေမက ၁၀ တန္ တစ္ရြက္ ေပးလိုက္ရင္ ျပည္သူ႔ဆိုင္စာအုပ္ (ေနာက္ပိုင္းေတာ့ ကုန္၀ယ္စာအုပ္လားေခၚတယ္) ယူ၊ ပိုက္ဆံ ၁၀ တန္ကို ေသခ်ာကိုင္၊ ဆန္ထည့္မယ့္ ေျမြေရခြံအိတ္ကို ယူ၊ ညီေလးက လိုက္မယ္ဆိုရင္ ေခၚ…ကိုယ္ ဆန္သြား၀ယ္ရတယ္။

၄၊ ၅ တန္း ေက်ာင္းသား ျပည္သူ႔ဆိုင္ ဆန္သြား၀ယ္ရတာ ပထမ နည္းနည္းေတာ့ ရွက္တယ္၊ အဖြားက လိုက္ေပးရတယ္။ ေနာက္ေတာ့ ေဘးအိမ္က အစ္ကုိအရြယ္တစ္ေယာက္က ဆန္အၿမဲ သြား၀ယ္ေတာ့ သူ႔ကို အားက်လာတယ္။ သူတို႔က မိသားစုကလည္း မ်ား၊ သူကိုယ္တိုင္ကလည္း ဗလေကာင္းေတာ့ တစ္ခါ၀ယ္ရင္ ၁၀ ျပည္၊ ၁၅ ျပည္၀ယ္ရတယ္ ထင္ပါ့။ ၁၅၊ ၁၆ ႏွစ္ေလာက္ျဖစ္ေနတဲ့ သူက ဆန္အိတ္ကို ထမ္းၿပီးလာရင္ ေယာက္်ားပီသတယ္လို႔ ထင္တယ္။

ေယာက်္ားေလးမို႔ အိမ္အတြက္ ဆန္၀ယ္ရတာ၊ ငါက အိမ္မွာ လူႀကီးပဲ(သားႀကီးပဲ)ဆိုၿပီး ေနာက္ေတာ့ ရွက္တဲ့စိတ္ကို ေဖ်ာက္ရတယ္။ အေမကလည္း ငါ ပိုက္ဆံေပးလို႔ နင္ သြား၀ယ္လို႔ရတာ၊ အလကား သြားယူတာမွ မဟုတ္တာလို႔ ဆုံးမေတာ့ အသက္ ၁၀ ႏွစ္အရြယ္ ကိုယ္ဟာ ဆန္ ၅ ျပည္ကို ပခုံးေပၚထမ္းရင္း ရပ္ကြက္ထဲက လမ္းေတြေပၚ ျဖတ္ေလွ်ာက္ရတာ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္ တကယ့္ေယာက္်ားႀကီးလို႔ ထင္မွတ္မိေတာ့တယ္။

အခုေတာ့ တစ္မတ္၊ ငါးမူး၊ သုံးမတ္၊ တစ္က်ပ္၊ ငါးျပား၊ ဆယ္ျပား စတဲ့ ျမန္မာက်ပ္ေငြရဲ႕ အေျခခံယူနစ္ေတြကို ကိုယ့္ေအာက္ ၁၀ ႏွစ္ေလာက္ ငယ္သူေတြ သိပါရဲ႕လား မသိ။ တစ္က်ပ္၊ ႏွစ္က်ပ္၊ ငါးက်ပ္၊ ၁၀၊ အစိတ္ (၂၅ က်ပ္)၊ ၁၀၀ က်ပ္ေတြေကာ သိရဲ႕လား မသိ။ အခုေခတ္က အနည္းဆုံး ၅၀၊ ၁၀၀၊ ၂၀၀၊ ၅၀၀၊ ၁၀၀၀ က်ပ္ေတြ ျဖစ္ကုန္ပါၿပီ။

ရန္ကုန္က ထမင္းဆိုင္မွာ တစ္ခါစားရင္ ၁၅၀၀ က်ပ္၊ ၂၀၀၀ က်ပ္ျဖစ္ေနၿပီဆိုေတာ့ ဒီေငြ ပမာဏဟာ ဟုိေခတ္ကဆိုရင္ (လြန္ခဲ့တဲ့ အႏွစ္ ၃၀ ေလာက္က) ၿမိဳ႕စြန္ဘက္မွာ ေျမစိုက္ ဓနိမိုး (သက္ကယ္မိုး) တဲေလး တစ္လုံးေလာက္ေတာင္ ၀ယ္လို႔ရမယ္ထင္ပါတယ္။ တူႏွစ္ကိုယ္ တဲအိုပ်က္မွာ ေနရ…ဆိုတဲ့ ခ်စ္သူေတြ အတြက္ ထမင္းတစ္နပ္မစားဘူးဆိုရင္ အဲဒီတဲေလး အပိုင္၀ယ္ၿပီး သြားေနလို႔ရႏိုင္တာေပါ့။

အခုေတာ့ ငယ္ငယ္က အေၾကာင္းေတြ ျပန္ေတြးရင္း ကုလားေလး ကိုယ္ဟာ ကုလားေတာက ကုလားဆိုင္ေလးမွာ အေၾကြေစ့ေတြ ထည့္ထားတဲ့ အိတ္ေသးေသး တစ္လုံးကို ဂ်င္းေဘာင္းဘီေနာက္ဘက္ အိတ္ကပ္ထဲထည့္ၿပီး ခ်ာပါတီပူပူေလး စားလိုက္၊ လက္ဖက္ရည္ပူေလး တစ္ငုံေသာက္လိုက္နဲ႔ ဇိမ္က်ေနေတာ့တယ္။

ဆက္ပါဦးမယ္။

၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္၊ ဇူလိုင္လ ၂၈ ရက္။ ည ၈ နာရီခြဲ။